2013. júl 28.

Brutális hardverrel érkezik az első Ubuntu mobil

írta: danieee
Brutális hardverrel érkezik az első Ubuntu mobil

Az Ubuntu mobilok mögött álló Canonical hétfői sajtóközleményéből több dolog is kiderült, többek között például az, hogy a cég első saját készülékével vélhetően új értelmet nyerne a csúcskategória elnevezés.  A sorozatgyártás megkezdéséhez szükséges tőkét közösségi gyűjtésből fedeznék.

ui-3.jpg

A korábban napvilágot látott pletykák egy része igaznak bizonyult, az első Ubuntu mobil valóban az Edge nevet kapja majd.

Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója és vezérigazgatójának hétfői bejelentéséből többek között az is kiderült, hogy a cég első saját nevével fémjelzett mobilját, korántsem belépő szintű hardverrel szerelnék fel, így voltaképpen a cég nem kisebb elhatározást tett mint, hogy az Edge-el újradefiniálnák a csúcskategóriás jelzőt.

Shuttleworth elmondása szerint a megfelelő hardver az egyik legfontosabb elem, mely nélkül az egész dolog szinte értelmét veszti. A tömeggyártás beindításához szükséges 32 millió dolláros költséget, egy az IndieGogo oldalán rendezett közösségi gyűjtésből teremtenék elő, melyre egy hónap áll a rendelkezésükre (a cikk megírásának pillanatában közel hat millió dollárnál járt az összeg).

Ha pedig a célul kitűzött gyártási költség összejön egy valóban exkluzív készülék kerülhet a boltok polcaira. A hivatalos információk szerint az Edge-be egy tiszta zafír kristályból készült 4.5 colos 720p felbontású megjelenítő kerülne, mely jóval strapabíróbb mint a jelenleg piacon lévő készülékek kijelzője. Processzora egy eddig ismeretlen típusú négymagos egység lenne, 4GB RAM társaságában, míg belső tárhely szintjén nem kevesebb mint 128GB állna a felhasználók rendelkezésére. A szolgáltatások közül említésre méltó a dual-LTE és a Bluetooth 4 csatlakozás, de lesz Wi-Fi és NFC is.

A gyártó előzetes terveivel ellentétben azonban némileg később, csak 2014 májusától lehet majd megvásárolni a készüléket, melynek végfelhasználói ára előreláthatólag mintegy 830 dollár környékén alakul majd. Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni az elkövetkezendő heteket, az Edge ugyanis vélhetően nem kis darabot szeretne a konkurens gyártók tortájából.

Szólj hozzá

Ubuntu Canonical Ubuntu mobil Ubuntu Edge