2013. ápr 05.

Megérkezett a (nem teljesen) Facebook-mobil

írta: danieee
Megérkezett a (nem teljesen) Facebook-mobil

Bemutatkozott a Facebook saját, Android rendszerekbe épülő szoftvercsomagja, melyet maga Mark Zuckerberg alapító-elnök prezentált a cég kaliforniai központjában.

A graph search és az újratervezett üzenőfal után ismét nagydobásra szánt el magát a Facebook, ám ezúttal Android téren. A cég április 4-re kiküldött sajtómeghívóján található, „Come see our new home on Android”, azaz „Gyere, és nézd meg új otthonunkat az Androidon” szlogenje és a napokban felmerült pletykák egyértelműen egy saját márkával fémjelzett telefonra utaltak, azonban nem pontosan így történt.

facebook-home-2.jpg

A Facebook Home névre keresztelt újdonság gyakorlatilag egy Facebook-svájcibicska: a közösségi oldal egy Android rendszerre fejlesztett speciális változata, mellyel minden más mobilnál mélyebb Facebook-integrációt kap kézbe a felhasználó.

A Facebook Home működésének alapját az Android biztosítja, tehát nem egy különálló operációsrendszerről van szó, hanem egy a Google Play Store áruházból ingyenesen letölthető és a telefon funkcióiba beépülő felületről, ami az Androidos készüléket Facebook-mobillá változtatja.

fb3.jpgAz új felület mellé természetesen vadonatúj funkciók is dukálnak, így például többek között a Facebook Home vadonatúj értesítési rendszert, az üdvözlőképernyőt teljes egészében átalakító, felületet, valamint megújult Chat ablakot hoz magával. Előbbi egyébként a Cover Feed (ami nagyjából a facebookos profil oldalunknak felel meg), míg utóbbi a Chat Heads, azaz Chat Fejek elnevezést kapta, ami szó szerint értelmezendő: az üdvözlőképernyőn ezentúl megjeleníthetjük az aktuális chat partner profilképét így bármilyen alkalmazásban is vagyunk, az illető profilképére koppintva azonnal folytathatjuk a vele való beszélgetést.

facebook-home1.jpg

Minden funkciót szinte pillanatok képesek vagyunk elérni illetve bekapcsolni, ugyanis a Facebook Home minden tekintetben gesztus érzékeny: az alapvető funkciók, mint lájkolás (amihez mostantól elég csak duplán megérinteni a kijelzőt) vagy a tartalmak posztolása szinte egyetlen kézmozdulattal elvégezhető.

A Facebook csütörtökön este bemutatott Facebook Home újdonsága április 12-től lesz letölthető, de kizárólag Androidos készülékekre, (így az iOS rendszerrel operáló iPhoneok és iPadek kimaradnak a sorból) ebből is először a legnagyobb gyártók legújabb készülékeire: a HTC One-ra, a HTC One X-re, a Samsung Galaxy S3-ra, Galaxy Note 2-re, és természetesen a Galaxy S4-re.

Forrás: The Verge

Szólj hozzá

Facebook Facebook telefon Facebook Home